Varför levde hundratals sovjetiska soldater i Bergslagens skogar under andra världskriget? Och varför tänds än idag ljus vid den så kallade rysstenen?
Under andra världskriget, 1939-1945, flydde tusentals människor från krigets Europa till det neutrala Sverige. Bland dem fanns sovjetiska militärer som rymt från krigsläger i det av Nazityskland ockuperade Norge och från läger i Finland. Där hade de utnyttjats som slavarbetare för att bygga vägar och järnvägar.
I Krampen, två mil från Skinnskatteberg, fanns ett av Sveriges flyktingläger för dessa sovjetiska soldater. Det var ett barackläger som byggdes i slutet av andra världskriget. Nu är det rivet och bara några enstaka spår återstår i landskapet.
I området kring museet finns skyltar och bilder som berättar om den historien. Här kan man på egen hand gå omkring och läsa på skyltarna.
För den som vill veta mer om flyktingarnas livsöden finns möjligheten att göra ett besök inne i museet. Vanligtvis är det bara öppet vid bokningar, men under sommaren erbjuds 6 söndagar då det är öppet och bemannat av en kunnig museivärd.
Öppettider under sommaren 2024
Söndagar klockan 14:00 – 16:00
30/6, 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8