Friluftsliv

Lär känna Skinnskatteberg till fots, från ett vindskydd eller kanske från en kanot.
I hjärtat av Bergslagen passar det perfekt att locka fram flåset lite extra under en upptäcktsfärd.

Njut av Bergslagens och Mälardalens svar på Norrland vid vackra Lapplands Naturreservat, hyr en kanot i Baggbron och spegla dig i någon av våra insjöar från kanoten, eller packa matsäcken och besök Västmanlands högsta belägna punkt Matkullen.

Vandringsleder och strövstigar

Bruksleden

Genom Västmanland, från Västerås i söder till Avesta och
Malingsbo i norr, sträcker sig Bruksleden 25 mil lång och
indelad i 27 etapper. Från Mälardalens slätter kan du vandra norrut in i Bergslagens djupa skogar och böljande terräng. Leden passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap där små brukssamhällen med spännande historia och många sevärdheter utgör ett karakteristiskt inslag. För varje etapp finns karta och etappbeskrivning som du själv kan skriva ut från hemsidan:
Bruksleden

Geologislingan

Slingan är 11 mil lång, men du bestämmer själv resans längd. Runt Malingsbo, Baggådalen och Riddarhyttan hittar du ovanligt många spår av istid. Höga rullstensåsar och djupa isgropar är lättillgängliga och fullt synliga. Efter en promenad i terrängen ser du landskapet med nya ögon. Du kan färdas med bil eller cykel, men väl framme bör du ta dig ut i markerna för att se lämningarna. Du kan även färdas längs Geologislingan med häst. Från Riddarhyttan utgår guidade turer med islandshäst.

Mer information om Geologislingan (klicka på denna länk)

Karta Geologislingan

Romboleden

Ströva på en etapp av den pilgrimsled som sträcker sig från Munktorp till Trondheim som sammanlangt är 85 mil lång.

Romboleden

Ormdalsstigen

Ligger i Baggådalen och är en 5 km lång rundslinga. Den är en del av Geologislingan. Orienteringstavlor berättar om områdets naturförhållanden och historia. Här promenerar du 2-3 timmar och rastar i vindskydd.

Ormdalsstigen PDF

Karta Ormdalsstigen PDF

Karmansbo

Här pågår just nu projektet Ledlyftet Karmansbo – Hedströmmen. 
Projektet ska under 2025 färdigställa en rundslinga för den som vill uppleva Hedströmmens vackra vyer, KURJ-banans historiska sträckning och odlingsmarkernas rofyllda natur. Med start och mål vid Karmansbo smedja kommer natur, kultur och historia knytas samman till en besöksplats med många möjligheter. 

 

Aspebobäcken

Söker du en fin och intressant naturupplevelse ska du välja
stigen runt Aspebäcken. Här kan du se fridlysta Skogsklockan och Nattviolen,
vandra i urskog och se hur humusrikt myrvatten möter de klara vattnet från
Skärsjön i Aspebobäckens bäckförgrening. Har du tur kan du också se och höra tretåig hackspett trumma på en gammal fura.

Aspebobäcken PDF

Strandpromenaden

Efter nedre Vätterns strand går vår fina strandpromenad. Den sträcker sig mellan Folkhögskolan och Herrgårdsängen. Efter strandpromenaden finns två stationer med träningsredskap som är enkla att använda.

Centrum & Bondslingan

Centrumslingan som är 5,8 km lång bjuder på en vacker och omväxlande tur runt tätorten Skinnskatteberg med hela strandpromenaden längs Nedre Vätterns norra strand. Här kan du gå, springa och om du så vill kommer du fram med barnvagn, rullator och rullstol. Underlaget är asfalt med undantag av strandpromenaden som är välpackad stenmjöl.

Vill du komma in i skogen högst upp på Masbo tar du turen på Bondslingan som slingrar sig 3,5 km på mestadels smala och medelsvåra stigar. Här behöver du bra skor och vana att ta dig fram på ojämna stigar med stenar och rötter. Det förekommer också några surhål. Stigen är för smal för barnvagnar och rullator.

 

Centrum & Bondeslingan PDF

Skinnskattebergs bruk /
Hedströmmen

På denna runda som är nästan 3 km lång får du lära dig om Bruket Skinnskattebergs Bruks historia och om flermålsanpassat skogsbruk och hållbart vattenbruk.
På Herrgårdsbryggan längs Hedströmmen får du också lära dig om de 17 globala målen för en hållbar utveckling. En riktigt lärorik runda, med andra ord, som går lite zick-zack i bruksparken och längs Hedströmmen.

Hedströmmen PDF

Skinnskatteberg – Örtjärn –
Skinnskatteberg

Den 4,5 mil långa turen till Örtjärn bjuder på omväxlande topografi längs vackra sjöar, skogar och hagar. Underlaget är till 90 procent grusväg. Från vägskälet strax norr om Storsjön upp till Örtjärn får du en rejäl stigning med några riktigt branta partier.
Väl uppe vid Örtjärn infinner sig just den fridfulla känslan som en avlägsen plats vid en vacker skogstjärn kan ge.

Örtjärn PDF

Om du har några funderingar eller vill veta mer om de vandringsleder och strövstigar som finns i
Skinnskattebergs kommun kontakta vår turismfunktion på: Tel/Phone +46 (0)222-51 57 40.

Vi skickar gärna specifikt material till dig!

Varför inte känna vinden i håret och spana in de vackra vyerna i vår kommun trampandes?

Packa picknickkorgen och ta med dig familjen ut för en dag på cykel helt i ert egna tempo.

Eller varför inte välja lite svårare terräng och ta fram mountainbiken

Cykelvägar

Masbo

Här har du som vill ha lite tuffare cykling en utmaning.

Du behöver en bra mountainbike som minst har en dämpad framgaffel. De fyra rundorna som är mellan 2,4 och 5,8 km lämpar sig också för lite tuffare gång och löpning. Du behöver rejäla skor för ojämn terräng, gärna vattentäta och med ett bra stöd för vristen.

Den längsta rundan – längst åt sydväst har en vacker sträckning längs Skärsjöns östra kant

Masbo PDF

Långa Asfaltsturen

Är du sugen på en lite längre tur med en racer eller en vanlig cykel kan du ta en långa asfaltsturen som tar dig 7,4 mil till Färna via Gunnilbo och vidare söderut längs en av länets vackraste sjöar – Långsvan ner till kommungränsen där du viker av åt nordväst förbi anrika herrgårds- och bruksmiljöer som Bernshammar, Karmansbo och Uttersberg.

Vägen mellan Karmansbo och Uttersberg slingrar sig fram på toppen av en smal sandås – den roligaste sträckan på rundan. Vid Uttersberg kan man göra ett stopp vid Galleri Astley för att uppleva konstverk av svenska så väl som internationella konstnärer inom måleri, grafik och skulpturer. Här finns också Café Guldmisteln.

Turen går vidare till Riddarhyttan via Forsen och Fors gård som erbjuder ridturer på fogliga Islandshästar – allt från en timme till två dagar. Från Riddarhyttan tar man så gamla Riddarhyttevägen till Skinnskatterberg

Långa Asfaltsturen PDF

Långa Grusrundan

Denna tur tar dig 8,7 mil runt Skinnskattebergs kommun på grusvägar och en välpreparerad banvall genom ett böljande skogslandskap längs sjöar och igenom vackra bruksmiljöer.

Här ska du helst ha en MTB eller Cyclocross för att maxa upplevelsen. Det går också att ta sig runt på en vanlig cykel. Grusvägarna tar dig ut till mer ensliga platser jämfört med de asfalterade vägarna och närmare natur, djur och fåglar. Längs turen finner du många fina platser för picknik och grillning.

Långa Grusrundan PDF

Naturreservat

Hos oss finns många vackra naturreservat utspridda över hela kommunen och som är väl värda ett besök.
Idag finns över 15 vackra reservat som bjuder in till naturupplevelser att minnas.

Du hittar mer information om naturreservaten på Länsstyrelsen Västmanlands läns webbplats:
www.lansstyrelsen.se/Vastmanland

Annars kan vi tipsa om att ladda ned deras app Västmanlands naturkarta.

Vargberget

Vid Vargberget finns riktigt gammal skog med uråldriga tallar och knotiga gamla rönnar och aspar. Terrängen är omväxlande med höjder och branta bergssluttningar. Här och var skymtar stenblock och klippskrevor fram mellan den gröna mossan. Kommer du hit på
sommaren eller hösten är det lätt att fylla bär- och svampkorgar.

En cirka 450 meter lång, smal stig leder upp på Vargberget. På höjderna går det att slå sig ner för fika eller lunch och blicka ut över vyerna. Avsluta gärna med ett dopp i Örtjärns klara, men iskalla vatten. Vid sjöstranden finns även ett vindskydd med grillplats.

Slingan är 11 mil lång, men du bestämmer själv resans längd. Runt Malingsbo, Baggådalen och Riddarhyttan hittar du ovanligt många spår av istid. Höga rullstensåsar och djupa isgropar är lättillgängliga och fullt synliga. Efter en promenad i terrängen ser du landskapet med nya ögon. Du kan färdas med bil eller cykel, men väl framme bör du ta dig ut i markerna för att se lämningarna. Du kan även färdas längs Geologislingan med häst. Från Riddarhyttan utgår guidade turer med islandshäst.

Lappland

Naturreservatet Lappland är en mosaik av öppna myrar, karga tallmarker och blottade berghällar.

Landskapet och arterna påminner om Norrland och ger en känsla av orörd vildmark.

Råmyran

Råmyran ligger i en svacka i den stor­kuperade bergslagsterrängen. Av särskilt intresse i reservatet är förekomsten av en källkupol, den bäst utvecklade i länet, samt urskogsartade sumpskogar.

Berggrunden av urgranit överlagras av morän eller torv. I området finns dessutom ett par mindre rullstensåsar, som framträder väl i terrängen.

Matkullen

Norr om Baggbron vidtar ett kuperat landskap med flera skogsbeklädda bergshöjder.

En av de mest markerade höjderna är Matkullen som utgör en betydande del i naturreservatet med samma namn. Reservatet och bergshöjden kan nås via en strapatsrik fotvandring längs bruksledens vältrampade stigar. Väl uppe på bergets krön bjuds besökaren på en storslagen vy ut över den nedanförliggande Baggådalen.

Kanotäventyr

I Skinnskattebergs kommun finns några områden där paddling i kanot är möjligt.
Bland annat finns möjlighet att hyra kanot genom Wild Sweden, Kolarbyn och Pensionat Udden B&B i Baggbron samt
vid verksamheten Kolarbyn Eco Lodge och Lines Camping.

Möjligheten att se bävrar och möljöer där bävrar levt och lever är stor.